Rezervați acum nuci altoiți
Dupa succesul articolului despre diferentele dintre nucii altoiti si cei selectionati, care a fost postat pe prima pagina a site-ului nostru, constientizam necesitatea unui alt articol comparativ intre soiurile de nuci altoiti internationale si soiurile de nuci altoiti romanesti.
De ce sa plantam nuci romanesti? De ce sunt asa cautate pentru export nucile din soiule internationale? De unde cumpar nuci altoiti? Care pepiniera de nuci altoiti are material saditor cu prindere maxima? De ce pot planta la o distanta mai mica soiurile Chandler si Franquette? Care este densitatea corecta de plantare a livezii de nuci altoiti? Acestea sunt o parte din intrebarile la care vom incerca sa raspundem mai nos.
Deoarece multi clienti care doresc sa infiinteze o livada de nuci altoiti ne intreaba de diferentele dintre soiurile internationale si soiurile romanesti – de calitate, de pret, de adaptare,etc- am decis sa scriem un articol in care sa explicam diferentele genetice, de adaptare, fructificare si productivitate intre cele 2 categorii; un articol finalizat de o serie de concluzii trase dupa 4 ani de vanzare nuci altoiti din soiurile Chandler, Franquette, Fernor si Fernette. Este un articol care speram sa va justifice decizia de achizitie si sa va faca sa intelegeti in scurt timp ceea ce documentat ar dura mai mult. Va multumim pentru interes si va dorim lectura placuta
Soiuri internationale: nuci altoiti Chandler, Franquette, Fernor si Fernette
-Sunt soiuri cu vigoare medie (inaltime la maturitate de maxim 12 m si diametru al coroanei de maxim 6 m)
– Densitate intensiva de plantare 7X7 m (aprox 200 buc./hectar) si superintensiva 8X4 m (aproximativ 312 buc./hectar)
– Sunt soiuri cu polenizare laterala (flori masculine dispuse pe toata lungimea ramurii) ceea ce asigura o legare uniforma a florilor si deci o productivitate maxima.
– Perioada de inflorire este foarte tarzie (dupa 20 aprilie), nefiind afectati de ingheturi tarzii. Aspect foarte important daca exista un contract de achizitie pentru ca va puteti baza pe o productie constanta, in trend ascendent an de an.
– Perioada de coacere rapida, recoltarea exectutandu-se incepand cu luna octombrie.
– Soiuri ce produc precoce, primele nuci in anul urmator plantarii si intra pe rod in anul 3 dupa plantare(8-12kg/pom). Durata de viata a livezii este de 50 ani.
– Soiuri cautate la export, cu precadere nucile soiului Chandler (Pret de 5,8 euro/kg/nuca in coaja pe bursa din Turcia in anul 2016, indiferent de cantitate, contract la suprafata minima de 2 ha.)
– Plasticitate, adaptare si aclimatizare perfecta. Avem infiintate, prin clientii nostri, plantatii in Maramures, Suceava, Timis, Bihor, Dolj, Olt, Calarasi, Valcea, Bacau, Constanta, Bistrita, Mures etc, cu procent de prindere de peste 98%. Nu ascundem faptul ca am intampinat si esecuri datorita lipsei de interes a clientilor in ingrijirea, stropirea si irigarea plantatiilor dar si a lipsei analizelor de sol care sunt etape esentiale in buna dezvoltare a unei livezi de nuc altoit. Per total, adaptarea materialului saditor prin grija post-plantare este remarcabila. Va invitam sa urmariti filme si imagini.
– Rezistenta genetica la boli si daunatori (dar totusi trebuiesc stropiti cu pesticide pentru combaterea antracnozei si a bacteriozei care se poate instala de la flora spontana din zona de plantare- 8 stropiri/an)
– Pret cu pana la 30% mai mic decat cel oferit de institutele pomicole romanesti: Valcea – 120 lei/buc, Iasi – 100 lei/buc. Pretul nostru este de 80 lei/tva inclus si este negociabil la cantitati de peste 400 buc.
-Pretabile in plantatii cu fonduri europene – pasaportul fitosanitar este eliberat oficial, etichetarea materialului saditor C.A.C. cu eticheta galbena
– Soiuri nemodificate genetic pretabile pentru livezi de nuci ECOLOGICE
Soiuri romanesti: nuci altoiti Jupanesti, Miroslava, Geoagiu, Valcor si Velnita
– Soiuri cu vigoare mare (inaltime la maturitate de peste 15m, diametru al coroanei de minim 8 m indiferent de forma de conducere a coroanei)
– Densitate de plantare intensiva 9X9 m (aprox 110 buc/hectar) si superintensiva 8X8m (aproximativ 160 buc/ha) Mai putini nuci/suprafata inseamna un profit mai mic
– Din pacate in Romania, in catalogul oficial al soiurilor, nu exista inca nici un soi de nuc cu polenizare laterala. Toate soiurile romanesti au polenizare terminala.
– Perioada de inflorire timpurie la majoritatea soiurilor fiind afectati daca se produc ingheturi tarzii de primavara. De aici rezulta o productie neconstanta, neputand avea o siguranta in cazul unui contract de achizitie care prevede o cantitate minima anuala.
– Au nevoie de mai multe zile pentru coacere si expunere la soare, ceea ce creste riscul de atacuri fitopatologice
– Soiuri ce produc primele nuci in anul 2 ulterior plantarii si intra pe rod cu un an mai tarziu decat soiurile internationale. Productivitate mai mica in primii ani dar o durata mai mare de viata decat a soiurilor internationale: peste 70 ani ingrijiti corespunzator.
– Pretul de vanzare en gros pentru soiurile romanesti a fost cuprins intre 4-7 lei/kg in perioada 2012-2016.
– Adaptare la fel de buna ca a soiurilor internationale, singura diferenta fiind de ingrijire. Indiferent ce soiuri plantam, o livada de nuc va trebui stropita si irigata!
– Rezistenta la boli si daunatori mai buna in primii ani dupa plantare dar cu imperativul a minimum 8 stropiri/an.
– Pret mare de achizitie al materialului saditor datorat faptului ca mai exista in Romania decat 2 institute pomicole care inca mai produc nuci altoiti: S.C.D.P. Valcea si S.C.D.P. Iasi. Cu toate acestea, pe langa cele 2 statiuni de cercetare si dezvoltare pomicola, internetul este saturat de persoane fizice care induc in eroare cumparatorul prin faptul ca pretind a vinde soiuri altoite fara nici o forma legala sau act de provenienta. Cumparatorul poate fi tentat in prima faza sa achizitioneze datorita pretului mai mic dar dupa 3 ani va fi nevoit sa inlocuiasca plantatia. Atunci, calculand costurile, a platit de 3 ori mai mult si a muncit degeaba pentru a ca nu a fost informat corect.
-Pretabile in plantatii cu fonduri europene – pasaportul fitosanitar este eliberat oficial, etichetarea materialului saditor C.A.C. cu eticheta galbena
Sa concluzionam:
1. Plantam soiuri romanesti dar intram pe profit mai tarziu cu 2 ani decat daca am planta soiuri internationale ce in plus, au mare cautare la export.
2. Plantam soiuri romanesti dar vindem la preturi de 3 ori mai mici decat daca am avea nuci din soiuri internationale.
3. Plantam mai putini nuci/suprafata ceea ce inseamna o economie de bani la infiintare dar pe termen lung avem productivitate mai mica decat daca am planta soiuri internationale.
4. Plantam soiuri romanesti si riscam sa produca foarte putin daca are loc un inghet tarziu.
5. Indiferent de locatia livezii, asigurati-va ca vi se ofera Certificat de calitate, Pasaport fitosanitar si Factura fiscala. Aceste acte, pe langa faptul ca va confera linistea ca ceea ce ati cumparat este ceea ce va fructifica in livada dvs., va asigura certitudinea ca cumparatorul nucilor dvs va avea garantia ca nucile sunt din soiurile pe care le pretindeti. La export, nici o firma nu va achizitiona fara sa dovediti cu acte ca nucile sunt soiurile respective.
6. Soiurile internationale Chandler, Fernor si Fernette se produc numai cu licenta deoarece sunt marca inregistrata. In Romania, pentru o pepiniera particulara, costul acestei licente s-ar justifica la o productie minima de 300,000 de nuci, ceea ce momentan este prea mult pentru potentialul de plantare al nuciferelor in tara noastra. Din acest motiv nu altoim noi nucii, doar ii comercializam.
7. O livada de nuci trebuie irigata, prasita si stropita cu pesticide! Daca nu aveti timpul necesar, investiti-va banii in altceva.
8. O livada de nuc devine rentabila prin asigurarea unui contract de achizitie pentru export la suprafete de peste 2 hectare.
9. Din experienta noastra, singura conditie in reusita este o pregatire buna a terenului in vederea plantarii. Aceasta implica analize de sol pentru a stii daca terenul dvs. se preteaza pentru o livada de nuci. Daca terenul este bun, orice soi de nuc va creste prin ingrijirea pe care i-o veti acorda.
9. www.NuciAltoiti.ro este unic importator al soiurilor Chandler, Franquette, Fernor si Fernette din Turcia. Firma noastra nu comercializeaza nuci altoiti din soiuri romanesti din cauza aspectelor mentionate mai sus. Putem declara ca suntem singurii din Romania care vindem nuci altoiti cu eliberarea tuturor actelor necesare si obligatorii prin codul fiscal si Legea pomiculturii: Certificat de conformitate, Pasaport fitosanitar, Factura/bon fiscal. In pretul materialului saditor clientul primeste gratuit instructiuni sub forma a 4 ghiduri: de pregatire a terenului, de plantare, de formare a coroanei si de stropiri. Firma noastra nu este asociata cu nici un vanzator de mana a 2-a din Romania si nu am achizitionat material saditor nucifer de la firme sau persoane fizice din Romania.
10. Analizand toti factorii anteriori, Nucii din soiurile Chandler (U.S.A), Franquette (FR), Fernor (FR), Fernette(FR) sunt decizia de achizitie si investitie corecta pe termen lung.
11. Respectam institutele de cercetare romanesti care din pacate au ramas fara terenuri si fonduri destinate cercetarii, dar este momentul sa depasim propaganda din vremurile de aur care ne invata ca o planta este aclimatizata daca este achizitionata de la cea mai apropiata pepiniera. Este timpul sa ne aliniem la mentalitatea europeana care presupune inca din ghidul de aderare ca orice soi din catalogul oficial al oricarui stat membru este pretabil a se planta in oricare stat membru. Este momentul sa investim in tehnologie si material saditor de cea mai inalta gama si productivitate pentru a avea acces la preturi internationale si a putea exporta la un pret mai mare. Intarim spusele noastre prin nenumarate exemple de platari de material saditor floricol, pomicol, dendrologic sau viticol importat. Va amintiti in 2009 primile livezi de ciresi superintensivi Gisella 5 importati din Germania si Olanda?; Va amintiti toate platatiile viticole infiintate in P.N.D.R.-ul 2007-2013 cu material saditor din Italia si Franta?; Ati cumparat si plantat bulbi de flori sau semninte de legume din Olanda? In plus, este deja al treilea an in care plantam prin intermediul clientilor nostri nuci in toata Romania cu rezultate foarte bune!
Decizia de achizitie implicita este a dumneavoastra. Oricare ar fi ea, alegeti intelept material saditor pentru o investitie de 50 ani si nu uitati ca rezultatele bune vin si din implicarea dvs in livada pe care o veti infiinta.