Descriere

Origine: Clona initiala, provenita din samanta este acum in varsta de 105-110 ani si se gaseste in satul Sibisel, comuna Beriu, judetul Hunedoara. Este raspandit in toata Transilvania.  Se cunosc mai multe subtipuri: Sibisel 45, 35,34, 22, 21, 50, 44, 41, 39, 32 si 3. Este produs la institutul de cercetare si dezvoltare in pomicultura de la Geoagiu si, din pacate, in ultimii ani ICDP Geoagiu nu a mai produs nuci altoiti. Acum se pot achizitiona de acolo numai nuci selectionati din soiurile Geoagiu, Claudia, Orastie, Germisara, Sarmis si Sibisel la un pret orientativ de 35 lei/buc.
Caracteristici:
Pomul: atinge dimensiuni mari, traieste destul de mult fiind rezistent la ger, seceta si daunatori. In anii cu primaveri ploioase si reci s-a dovedit relativ sensibil la bili.  La varsta de 55-60 ani atinge inaltimea totala de 25 m si formeaza trunchi drept, cilindric cu diametru de 70 cm. Coroana este semisferica, larga, potrivit de deasa. Productia in general este moderata si neregulata, variind intre 20-50 kg/pom, deoarece in anumite conditii favorabile atacului de Gnomonia leptostyla, un mare numar de fructe raman seci.

Fructul: Fructele prinse cate 2 pe un peduncul scurt, sunt destul de mari, aspectuase, cu coaja groasa dar casanta. Miezul reprezinta 47,79% din greutatea fructului si contine 66,60% substante grase si 17,15% substante proteice; indicele de substante grase este de 31,84, iar indicele de substante proteice este de 8,19. Marimea este supramijlocie spre mare, avand in medie H=41mm, D= 33mm si d=31mm, greutatea medie de 11,82g. Indicele de forma are valoarea 128,1. Forma nucii Sibisel este ovoidala, cu baza larga si varful rotunjit, orificiul peduncular este mare si bine umplut cu fascicule libero-lemnoase.
Endocarpul: cu suprafata galbena cenusie, brazdata neregulat, cu incretituri si scobituri proeminente este fragil si se poate sparge cu mana. Sudura dintre valve este buna, iar inchietura lor pronuntata si lata.
Miezul: umple bine cavitatea valvelor, este aspectuos, curat, de culoare alba-galbuie; tegumentul are vinisoare cafenii; se poate extrage usor intreg, are gust dulce-aromat, foarte placut, de calitate buna.
Maturitatea: 25 septembrie- 5 octombrie

Firma noastra, prin intermediul acestui site nu vinde soiul Sibisel. Acesta este descris pentru a ajuta clientul sa isi faca o opinie onesta despre diferenta dintre soiurile internationale si soiurile romanesti referitoare la aspecte de vigoare, polenizare, productie, rezistenta, durata de viata, pret de vanzare. Va invitam sa alegeti din cele 4 soiuri de nuc disponibile pentru vanzare: Chandler (U.S.A.), Franquette (FRA). Fernor (FRA.)si Fernette (FRA.) prezentate mai jos. Vanzarea acestor produse se face cu toate actele necesare si obligatorii prin lege: certificat de calitate, pasaport fitosanitar si factura/bon fiscal. Nucii altoiti de calitatea I se livreaza radacina libera cu inaltime cuprinsa intre 1,2 si 2m.
Livrarea se poate face in toata tara prin Fan Courier cu plata ramburs sau prin ridicare personala de la depozitul nostru din CRAIOVA, DOLJ.
Decizia de achizitie implicita este a dumneavoastra. Oricare ar fi ea, alegeti intelept material saditor pentru o investitie de 50 ani si nu uitati ca rezultatele bune vin si din implicarea dvs. in livada pe care o veti infiinta. Pretul pentru un puiet de calitatea I certificat nu este mare comparativ cu achizitia unor produse indoielnice de la vanzatori neautorizati de nuci altoiti care dupa 3 ani va vor determina sa ne sunati pentru a inlocui livada uscata. Nu suntem singurii, dar cu siguranta suntem cei mai buni in materie de livezi de nuc!

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Nuci altoiti soiul Sibisel”